planimetria
pic: Cięciwy AB i CD okręgu przecinają się w punkcie X. Wykaż, że |AX| * |BX| = |CX| * |DX|
http://img13.imageshack.us/img13/5827/wykaz.png
Zauważyłem tylko tyle, że kąty
|AXC| = |BXC|
bo są to kąty wierzchołkowe...
Co dalej? Proszę o pomoc.
Pozdr!
12 lut 19:11
Eta:

Zauważ kąty wpisane oparte na tym samym łuku
zatem:
trójkąty ABX i BCX są podobne z cechy (k,k,k)
| | |BX| | | |CX| | |
to: |
| = |
| ⇒ |AX|*|BX|= |CX|*|DX| −−− teza |
| | |DX| | | |AX| | |
c.n.u
12 lut 20:42
Eta:
Oczywiście ma być trójkąty ADX i BCX
12 lut 20:44