Oblicz V i Pc stożka
goreshit: Witam, prosiłbym o zrobienie dla mnie jednego zadanka, resztą zrobię poprzez analogię.
Oblicz V i Pc stożka, jeśli jego tworząca jest równa 12cm, a kąt przy podstawie ma miarę 60
stopni.
Z wzoru na cosinus z 60 stopni wyszło mi, że r=6 i następnie z twierdzenia pitagorasa że
h=6√3. Po skorzystaniu z wzoru na objętość stożka − V=1/3πr2 x h otrzymałem dość podejrzany
wynik V=72√3 . Proszę o zweryfikowanie błędów, dokończenie zadania lub ewentualnie zrobienie
je na nowo. Z góry dzięki i pozdrawiam.
12 lut 19:00
dero2005:

l = 12
| r | | 1 | |
| = cos60o = |
| ⇒ r = 6 |
| l | | 2 | |
h =
√l2 − r2 = 6
√3
| | πr2*h | | π*62*6√3 | |
V = |
| = |
| = 72π√3 |
| | 3 | | 3 | |
P
c = πr(r+l) = π*6(6+6
√3) = 36π(1 +
√3)
12 lut 19:34