granica
koko: jak obliczyć granicę e(5x)−1+7x całość podzielona przez 3x x−>0
12 lut 18:39
koko: e do potęgi 5x
12 lut 18:40
12 lut 18:43
panteon: l'hospital
12 lut 18:46
koko: tak
a l'hospitalem nie mogę mam na egzaminie zabronone ffs
12 lut 18:46
koko: i czy rozwiązaniem będzie 2?
12 lut 18:47
jikA:
Po co de l'Hospital? Wykorzystać wystarczy własności.
12 lut 18:47
koko: tnz?
12 lut 18:48
jikA:
Identyczny przykład przecież masz rozwiązany spróbuj sam zrobić.
12 lut 18:48
koko: jutro mam egzamin i chciałbym to zrozumieć
12 lut 18:48
koko: no rozwiązałem i wyszło 2 więc pytam czy dobrze
12 lut 18:48
panteon: chwilę temu dałeś posta z prawie identycznym zadaniem i uzyskałeś odpowieź
12 lut 18:49
jikA:
Źle.
12 lut 18:50
koko: to może ktoś mnie naprowadzi ?
12 lut 18:52
huehuehue: to moze pokazesz jak rozwiazujesz zeby ktos Ci podpowiedzial gdzie robisz blad
12 lut 18:53
jikA:
Dokładnie.
12 lut 18:56
koko: 5x w mianowniku chcę podzielić przez 9/15 czli pomnożyć przez 15/9 wychodzi mi w mianowniku 3x
za ułamkiem mnoże razy 9/15 i zostaje mi 7/5
12 lut 18:56
koko: sorry nie 5x tylko 3x
12 lut 18:57
jikA:
Zapisz to przy użyciu ułamków tutaj.
12 lut 18:59
panteon: najpierw rozdziel na 2 ułamki potem zamień jeden no postać ze wzoru.
12 lut 19:00
jikA:
Ale czy tak naprawdę trudno się jest wzorować na rozwiązanym przykładzie?
12 lut 19:04
koko: nie wiem jak. możesz mi powiedzieć jak mam to zrobić?
nie chodzi mi o wynik tylko przez co mam ten mianownik pomnożyć/podzielić
12 lut 19:04
jikA:
Aby dostać 5 w mianowniku zamiast 3 to przez co musisz pomnożyć ułamek?
12 lut 19:06
koko: wiem że mianownik musi byc rowny wykladnikowi przy e. to jasne. zrobiłem tak jak mówisz i
wyszło mi 2
12 lut 19:07
koko: przez 5/3 ?
12 lut 19:07
jikA:
Tak.
12 lut 19:08
jikA:
I teraz jaki wynik otrzymasz?
12 lut 19:08
koko: wychodzi 2 nadal
12 lut 19:09
koko: to dobrze czy zle?
12 lut 19:11
panteon: najpierw rozdziel ułamki
12 lut 19:14
koko: caly czas wychodzi mi 2
12 lut 19:24
koko: skoro musiałem pomnożyć mianownik przez 5/3 to potem jeszcze pomnożyć cały ułamek przez 3/5
12 lut 19:24
jikA:
To zapisz to tutaj korzystając z ułamków.
12 lut 19:25
panteon: najpierw rozdziel na dwa ułamki a potem pomnóż tylko pierwszy
12 lut 19:26
jikA:
| | 3 | |
Nic nie musiałeś mnożyć znowu przez |
| wtedy byś w mianowniku nie dostał 3 tylko ciągle |
| | 5 | |
| | 5 | | 3 | | m | | m | | m | |
była by 5 bo |
| * |
| * |
| = 1 * |
| = |
| . |
| | 3 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
12 lut 19:26
koko: jak to nie musze?
to co moge sobie tak z kosmosu brać liczby i przez nie mnożyć nie zachowująć żadnych zasad? i
co to jest m?
12 lut 19:28
koko: jak juz dostaje 3 w mianowniku to zamieniam cały ułamek na 1 xsy przy 7 i 5 mi się skracają i
wychodzi 1* 7/5 + 3/5 czyli dwa
12 lut 19:31
panteon: mnożysz przez 3/5 i jednocześnie zmieniasz liczbę przy x co po skróceniu daję liczbę z
oryginalnego przykładu − czyli nie zmieniasz wartości
12 lut 19:32
jikA:
Z kosmosu to nie powiem już kto tu jest. Masz w mianowniku cyfrę 3 więc aby uzyskać cyfrę 5
| | 5 | |
musisz pomnożyć cały ten ułamek przez |
| i zostawić cyfrę 5 w mianowniku. Podstawy |
| | 3 | |
szkoły podstawowej chyba.
12 lut 19:33
jikA:
| | 7 | | 3 | |
Skąd Ci się niby bierze |
| i |
| ? |
| | 5 | | 5 | |
12 lut 19:34
koko: 3/5 mnoże cały ułamek, żeby nie zmieniał się wynik, tak jak dodaje 1 i odejmuje 1 a 7/5 to
zostaje po ułamku
12 lut 19:39
jikA:
Jak nie zmieni jak zmieni Ci się wynik.
Czy taką masz wyjściową formę?
12 lut 19:42
jikA:
| | 5 | |
Jeszcze raz Ci mówię że należy pomnożyć przez |
| wtedy będziesz miał |
| | 3 | |
| 5 | | m | | m | |
| * |
| = |
| czyli dostaniesz swoje wyjściowe wyrażenie. |
| 3 | | 5 | | 3 | |
12 lut 19:44
koko: czyli jakie powinno być rozwiązanie ? możesz proszę napisać to jak najprościej?
12 lut 19:44
jikA:
Masz wszystko podane spróbuj zrobić napisz wynik to odpowiem czy dobrze.
12 lut 19:46
koko: 4? ale to kłoci mi się z wszystkim co do tej pory robiłem
12 lut 19:48
jikA:
Tak 4 to wynik poprawny.
12 lut 19:49
koko: czyli wynik granicy ( e2x −1 +4x )/3x to 2?
12 lut 19:56
panteon: 4
12 lut 19:56
koko: to nowa granica, nie ta pierwsza
12 lut 19:58
panteon: to jest cały czas ta sama granica ,zapisz to w postaci ułamków proszę
12 lut 20:00
jikA:
Dobrze.
12 lut 20:01
koko: tą starą rozwiązałem, to jest drugi przykład i pytam dla upewnienia czy dobrze rozwiązałem
12 lut 20:01
panteon: | | 7 | |
pogubiłem się w tej poprzedniej wynik był |
| w tej jest 4 |
| | 5 | |
12 lut 20:04
panteon: aaa ok już ogarnąłem
12 lut 20:04
jikA:
W tej poprzedniej wynik był 4 w tej co teraz podał koko jest 2.
12 lut 20:05
koko: a jeszcze chciałem zapytać jak w l. zespolonych jest pierwiastek 3 st z −8i to jeden z tych
pierwiastków to −2 czy −2i?
12 lut 20:11
jikA:
Żadna z podanych.
12 lut 20:14
koko: 2i?
12 lut 20:16
panteon: tak
12 lut 20:17
jikA:
Tak jeden z pierwiastków to 2i.
12 lut 20:21