odwrotność sumy kwadratów pierwiastków wielomianu
mirek: Mam policzyć "odwrotność sumy kwadratów pierwiastków wielomianu" a nie wiem nawet co to jest, a
tym bardziej jak to sie liczy.
W(x)=ax3+bx2−9x−10
Ten wielomian jest p[odzielny przez x−2 oraz x+1
12 lip 19:00
AS: Skoro W(x) jest podzielny przez x − 2 tzn. że W(2) = 0
a jeżeli jest podzielny przez x + 1 tzn, że W(−1) = 0
Podstaw za x najpierw 2 a następnie −1.
Dostaniesz układ dwóch równań liniowych.
Po rozwiązaniu znajdziesz a i b.
Potem zobaczymy co dalej.
12 lip 20:02
Max:
a= 2 b= 3
W(x) = 2x
3 +3x
2 − 9x − 10
podziel W(x) przez ( x−2)( x+1) czyli przez x
2 −x −2
otrzymasz wynik : 2x +5
zatem pierwiastkami są : x= 2 x= −1 x= −
52
| | 1 | |
policz: |
|
|
| | 22 + (−1)2 +( −52)2 | |
to już zapewne ptrafisz?
12 lip 21:35