Ile wynosi
ff: 53log252
To 3log252 jest w potędze (całość)
Wiem,że 2 należy spotęgować do 3 i bedzie 8, ale jak sprowadzić 25 do 5? Znam twierdzenie,ale
nie umiem go tutaj wykorzystać
12 lut 18:04
jikA:
| | 1 | |
3log252 = log5223 = |
| log523 = log523/2. |
| | 2 | |
12 lut 18:07
ff: Dzięki, robiłem bardzo podobnie ale pierwiastek z osmiu mi nie pasował troszke. Myślę jednak
teraz,że jest dobrze
12 lut 18:14
Weui09: Masz wyrażenie:
5
3
log
2
5
2
5
3
log
2
5
2
Rozbijamy to krok po kroku:
Własność logarytmu potęgi:
log
𝑏
(
𝑎
𝑐
)
=
𝑐
⋅
log
𝑏
𝑎
log
b
(a
c
)=c⋅log
b
a
W twoim przypadku:
log
2
5
2
=
2
log
2
5
log
2
5
2
=2log
2
5
Czyli całe wyrażenie staje się:
5
3
⋅
2
log
2
5
5
3
⋅2log
2
5
Przekształcenie wykładnika:
5
3
=
125
5
3
=125
Więc otrzymujemy:
125
⋅
2
log
2
5
125⋅2log
2
5
Uproszczenie:
250
log
2
5
250log
2
5
To jest ostateczna postać wyrażenia. 😊
https://geometrydashsubzero.net
17 mar 05:58
cev0a8: Jeśli chcesz obliczyć wartość
log
2
5
log
2
5, możesz użyć zmiany podstawy logarytmu:
log
2
5
=
log
10
5
log
10
2
log
2
5=
log
10
2
log
10
5
lub
log
2
5
=
ln
5
ln
2
log
2
5=
ln2
ln5
https://papaspizzeria.io/
23 wrz 05:02