rozwiąż równanie
Rado12344: Rozwiąż równanie
(√2+√3)x+(√2−√3)x=4
Wiem ze te wartosci pod pierwiastkiem mozna jakos rozbić , nie moge dojść tylko jak , może ktoś
pomóc ?
12 lut 17:55
jikA:
Jeżeli liczby postaci a + b oraz a − b spełniają warunek
(a + b)(a − b) = 1 to są to liczby odwrotne czyli
| | 1 | | 1 | |
a − b = |
| albo a + b = |
| . |
| | a + b | | a − b | |
Sprawdź czy Twoje liczby spełniają ten warunek.
12 lut 17:59
Rado12344: Spełniają , tylko niebardzo rozumiem co mi da takie zapisanie tego
12 lut 18:02
jikA:
U Ciebie a + b = (2 + √3)1/2 i a − b = (2 − √3)1/2.
12 lut 18:02
jikA:
Tak więc jak napisałeś że spełniają to masz równanie postaci
| | 1 | |
(2 + √3)x/2 + ( |
| )x/2 = 4 |
| | 2 + √3 | |
teraz odpowiednie podstawienie i coś powinieneś otrzymać.
12 lut 18:05
Rado12344: okej , zrobiłem dzięki
12 lut 21:28