najmniejsza/największa wartość
Aneta: Dana jest funkcja określona wzorem y = sin2x − 20cosx + 1. Wyznacz jej najmniejszą i
największą wartość.
12 lut 17:52
jikA:
Jakieś pomysły są?
12 lut 17:52
Mila: sin2x=1−cos2x
podstawienie cosx=t
i badać min i maks f(t) w przedziale <−1;1>
12 lut 17:57
Aneta: No właśnie nie wiem czy mogę to do czegoś przyrównać ani nie wiem nawet na jakie funkcje
mogłabym zamienić sin albo cos z równania
12 lut 17:57
jikA:
Zamień sinusa korzystając z jedynki trygonometrycznej.
12 lut 18:01
Aneta: zamieniłam, i wyszło mi równanie y = −cos
2 − 20cosx + 2
ozn. cosx= t , t zawiera sie w <−1,1>
y = − t
2 − 20 t + 2
delta = 400 +8
√delta = 2
√102
czyli t1 =
√102 − 10 czyli ok. 0,0995
t2 = ok. −20
więctylko t1 biorę pod uwagę, czyli cosx =
√102 ale jak to dalej wyliczyć
12 lut 18:06
jikA:
Do czego Ci t1 oraz t2? Masz obliczać największą oraz najmniejszą wartość funkcji a
skoro t ∊ [−1 ; 1] to w tym przedziale badasz najmniejsza oraz największą wartość funkcji.
12 lut 18:08
Aneta: czyli musze sprawdzić ile wynosi funkcja na kończach przedziałów czyli dla t=1 i dla t=−1 ?
12 lut 18:12
jikA:
Tak musisz sprawdzić ile wynosi funkcja na krańcach przedziału. Ale sprawdź jeszcze czy
tw znajduje się w przedziale [−1 ; 1] (wierzchołek paraboli).
12 lut 18:13
Aneta: czyli p= −20/2 = −10 czyli nie należy do <−1,1>
f(−1) = −1 +20 + 2 = 21
f(1) = −1 −20+2 = −21
i 21 oraz −21 sa moimi odpowiedziami
12 lut 18:18
panteon: f(1) jeszcze raz policz
12 lut 18:24
Aneta: no tak −19
12 lut 18:25
Amy Mowll: If you're preparing for math exams like Matura or the eighth−grade test, practicing function
properties, algebra, and trigonometry is essential. Forums discussing problems like finding
minimum and maximum values of functions offer great support. For a fun break after studying,
try Infinite Craft, a game that stimulates creativity and logical thinking, complementing your
problem−solving skills well.
https://infinitecrafts.io
29 lip 06:06