Wykres i własności funkcji.
Natalia: Cześć, mam prośbę. Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać do końca to zadanie :
| | Ix−3I | |
Określ dziedzinę i miejsca zerowe funkcji f(x)= |
| Narysuj wykres tej funkcji i |
| | 2−x | |
odczytaj z niego zbiór wartości funkcji.
Zaczęłam od tego że 2−x nie może się równać zeru więc dziedzina to liczby rzeczywiste oprócz 2.
Potem miejsce zerowe Ix−3I=0, czyli miejsce zerowe to 3, ale nie wiem czy to jest dobrze, no a
teraz wykres, bo nie wiem czy to rozbijać dla x>3 i x<3, i rysować wykres czy może jest jakaś
inna metoda.
12 lut 17:42
MQ: 1. Dziedzina i miejsce zerowe −− dobrze.
2. Ja bym rozbił, a jeśli nie chcesz rozbijać, to:
a) zauważ, że dla x<3 licznik zmienia znak, więc rysujemy jak dla:
b) część wykresu dla x<3 odbijamy symetrycznie wzgl. osi OX
12 lut 17:48
Mila:
1) x−3≥0⇔x≥3
i |x−3|=x−3
| | x−3 | | x−2−1 | | −1 | |
f(x)=−( |
| )=−( |
| )=−(1+ |
| ) |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
| | 1 | |
f(x)=−1+ |
| f.homograficzna |
| | x−2 | |
dasz radę narysować?
2)x<3 i x≠2
|x−3|=−x+3
| | −x+3 | | x−3 | | −1 | |
f(x)= |
| = |
| =1+ |
| |
| | 2−x | | x−2 | | x−2 | |
Narysuj, to w razie wątpliwości , później narysuję.
12 lut 17:55
Natalia: Tak, już wiem jak narysować. MQ i Mila bardzo Wam dziękuję.
12 lut 17:58
28 kwi 03:58