funkcje i ich własności
sylw.: funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej n należącej do przedziału <2;11) liczbie
jej naturalnych dzielników różnych od 1 i od n
a) sporządź tabelkę wartości tej funkcji
b) podaj zbiór wartości funkcji
c) podaj zbiór wartości funkcji f, jeśli dziedziną byłby zbiór liczb pierwszych
a) n 2 3 4 5 6 7 8 9 10
f(n)
?
12 lip 16:46
tim : W czym problem?
12 lip 17:02
sylw.: tabelka xD
12 lip 23:38
Max:
a) f(2)= 0 bo dzielniki 1 i 2 nie spełniaja warunku różne od 1 i rózne od n
f( 3) = 0 podobnie
f( 5) =0
f(7)= 0 WNIOSEK: ( wartości dla liczb pierwszych są równe zero)
f( 4) = 1 ( bo dzielnik 2 spełnia warunek zad.
f( 9) = 1 bo dzielnik 3 " "
natomiast f( 6)= 2 bo dzielnik 2 i 3 spełnia warunek zad.
f( 8) = 2 " 2 i 4 " "
Zb.WY= {0, 1, 2}
c) .... już z pewnością podasz sama ....
13 lip 00:15