Wiedząc, że wykaż że - tożsamość trygonometryczna
goovie: Wiedząc, że:
sinα + sinβ = 2sin(α+β) i α+β ≠ 2kπ gdzie k ∊ C,
wykazać:
tgα2tgβ2 = 13
12 lut 16:40
PW: | | α+β | | α−β | | α+β | | α+β | |
2sin |
| cos |
| =2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Po lewej zastosowano wzór na sumę sinusów, a po prawej wzór połówkowy.
| | α+β | | α+β | |
Z założenia wynika, że |
| ≠kπ, a wec sin |
| ≠0 − można przez tę liczbę podzielić |
| | 2 | | 2 | |
stronami.
Przenieść na jedną stronę, zastosować wzór na różnicę cosinusów.
13 lut 00:40