matematykaszkolna.pl
planimetria Kamila: Częśćemotka uczę się do matury rozszerzonej i ciężko jest mi rozwiązywać zadania z planimetrii. Okazuje się że jest mnóstwo twierdzeń bez których nie da się rozwiązywać takich zadań. Gdzie mogę znaleźć wszystkie te twierdzenia ale nie te podstawowe te bardziej zaawansowane. Proszę o pomoc.
12 lut 16:29
Basiek: W zbiorze Kiełbasy szukałaś?
12 lut 16:33
Kamila: rysunekTu mam przykładowe zadanie. Wykaż, że czworokąt powstały z połączenia środków kolejnych boków trapezu równoramiennego jest rombem. w mam podpowiedź że w trójkącie w którym odcinek łączy środki dwóch boków jest równy połowie trzeciego boku. więc to zrozumiałam tak jak na rysunku. czyli każde a=1/2*d skąd brać te wszystkie zależności ?
12 lut 16:34
Kamila: właśnie mam tylko 1 cz. na razie w domu
12 lut 16:35
Basiek: Wiesz, najlepiej sobie poczytać w jakimś dobrym podręczniku o tej teorii, np. http://www.pazdro.com.pl/liceum_i_technikum/matematyka-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11 (1,2,3); Oprócz tego widziałam, że Vademecum Operonu jest super− jeśli chodzi o samą teorię. (ale też wychodzi piekielnie drogo). No a w Kiełbasie masz już samą kwintesencję. I faktycznie są tam te twierdzenia (sprawdziłam). emotka
12 lut 16:43