Jaką miarę ma kąt przy wierzchołku w przekroju osiowym tego stożka?
Sara: Powierzchnia stożka po rozwinięciu jest półkolem. Jaką miarę ma kąt przy wierzchołku w
przekroju osiowym tego stożka?
12 lut 16:03
think:

ponieważ podstawą przekroju jest średnica a nie promień to w takim razie mamy trójkąt
równoramienny.
Czyli kąt przy wierzchołku ma miarę.... ?
12 lut 16:42
Sara: 180−2α ?
12 lut 16:53
think: przekrój osiowy to trójkąt równoramienny... jakie miary kątów są w trójkącie równoramiennym?
12 lut 17:02
Sara: dwa takie same i jeden=180−2α
12 lut 17:04
think: dobra, zdolna jestem...
nie równoramienny a równoboczny, wybacz zaćmienie umyłowe jakieś.
12 lut 17:06
Sara: α=60
12 lut 17:07
Sara: skąd wiem, że πR=2R ?
12 lut 17:08
think:

α to szukany kąt
12 lut 17:09
Sara: 2πR*
12 lut 17:09
think: stożek ma w podstawie okrąg którego obwód wynosi 2πr, przy czym jest to małe r, czyli promień
podstawy stożka, a powiedziano nam w zadaniu, że po rozcięciu otrzymamy półkole, czyli
otrzymamy połowę koła o promieniu R, a połowa obwodu tego dużego koła to cały obwód tego
małego, w podstawie stożka.
12 lut 17:10
Sara: ok, rozumiem, dzięki
12 lut 17:11