Całka nieoznaczona
Marta: oblicz całke metodą podstawiania
12 lut 15:46
huehuehue: w czym problem ?
12 lut 15:51
Marta: co podstawić z t?
12 lut 15:57
Marta: za t tzn taką zmienną sobie ustaliłam
12 lut 15:57
huehuehue: t=x+2 dt=dx i wyznaczasz z pierwszego x=t−2 i podstawiasz potem wyjdziesz na 3 proste
calki
12 lut 16:02
jikA:
Według mnie tutaj podstawienie jest zbędne wystarczy zrobić tak
| x2 | | x2 − 4 + 4 | | x2 − 4 | | 4 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| x + 2 | | x + 2 | | x + 2 | | x + 2 | |
| (x + 2)(x − 2) | | 4 | | 4 | |
| + |
| = x − 2 + |
| |
| x + 2 | | x + 2 | | x + 2 | |
12 lut 16:20
huehuehue: @jikA masz racje ale stosowałem się do polecenia
12 lut 16:24
jikA:
Wiem wiem właśnie chodziło mi o polecenie że zbędne jest tutaj podstawienie.
12 lut 16:28
Marta: dziękuje!
12 lut 21:01