Rozwiąż nierówność :)
Thomas Junior III: Dane są dwie funkcje kwadratowe: f(x) = −2x2 + mx + 8 oraz g(x) = mx2 + 4,
gdzie m jest liczbą rzeczywistą różna od zera. Wyznacz wartość parametru m, dla których funkcja
f przyjmuje największą wartość równą 10. Dla wyznaczonej mniejszej wartości m rozwiąż
nierówność f(x − 1) + 10 > g(x + 1).
12 lut 15:41
Dominik: probujesz w ogole robic te zadania?
12 lut 15:45
Dominik: f(x) = −2x
2 + mx + 8
| | Δ | |
fmax = 10 ⇒ yw = 10 ⇒ |
| = 10 |
| | 8 | |
Δ = 80
b
2 − 4ac = 80
m
2 + 64 = 80
m
2 − 16 = 0
(m − 4)(m + 4) = 0
m = 4 v m = −4
mniejsza wartoscia m jest −4 − chyba jasne
f(x) = −2x
2 − 4x + 8
g(x) = −4x
2 + 4
−2(x − 1)
2 − 4(x − 1) + 8 + 10 > −4(x + 1)
2 + 4
to juz rozwiaz sam
12 lut 16:06