funkcje
sylw.: dana jest funkcja f okreslona wzorem
(x+1)2 dla x∊(−∞,0)
f(x)= 2x−2 dla x∊<0;3>
5 dla x∊(3,+∞)
a) wyznacz f(1)
b) wyznacz f(100)
c) wyznacz x, jeśli wiadomo, że f(x)=7
11 lip 21:42
Max:
Do którego przedziału należy 1?
" " " " " " 100?
policz , to proste
11 lip 21:57
sylw.: ehh
11 lip 21:59
sylw.: hm czy tu poprostu pod x podstawiam sobie te wartości?
12 lip 14:31
tim : 1. Szukasz do którego przedziału należy 1 i podstawiasz do funkcji przy przedziale.
2. − | | −
3. Jak zrobisz 1 i 2 powiem 3
12 lip 14:43
sylw.: ok

to już robię
12 lip 14:47
sylw.: a) f(1)=0
b) f(100)=5
c) ?
12 lip 14:58
tim : a i b) Świetnie

c) I teraz:
I WARIANT: (x < 0)
7 = (x + 1)
2
II WARIANT: (0 ≤ x ≤ 3)
7 = 2x − 2
III WARIANT: (x > 3)
7 = 5
Rozwiązujesz każdy z wariantów i sprawdzasz (po rozwiązaniu) czy x, który ci wyszedł należy do
przedziału. Pokażę II.
II WARIANT: (0 ≤ x ≤ 3)
7 = 2x − 2
9 = 2x
x = 4,5 (ale nie należy do przedziału, więc odpada)
12 lip 15:01
sylw.: a czy przypadkiem w pierwszy wariancie nie zgubiłeś −2?
hm chyba powinno by,ć:
7=(x+1)2−2
12 lip 15:03
tim : Dlaczego minus 2?

Cytat:
(x+1)2 dla x∊(−
∞,0)
f(x)= 2x−2 dla x∊<0;3>
5 dla x∊(3,+
∞)
12 lip 15:06
sylw.: a czyli mój błąd bo źle przepisałam..
przykład jest:
{(x+1)2−2 dla x∊(−∞;0)
f(x)= {2x−2 dla x∊<0;3>
{5 dla x∊(3;+∞)
12 lip 15:10
tim : No to teraz całkowicie zmienia rzecz

Popraw sobie wariant I i podaj odpowiedź.
12 lip 15:11
sylw.: ale to i tak wychodzi
a) f(1)=0
b) f(100)=5
c) (x+1)2−2=7
x2−2x−8=0
x1=−2 ⋁ x2=4
x1∊(−∞;0) x2∉(−∞,0)
2x−2=7
2x=9
x=4,5 x∉<0;3
5=7
?
12 lip 15:14
tim : c) Nie rozumiem po co korzystać z równania kwadratowego:
Powstaje:
(x + 1)
2 − 2 = 7
(x + 1)
2 = 9
x = −4 x = 2
II WARIANT Ok.
III WARIANT
5 ≠ 7, więc nie ma

Popraw I.
12 lip 15:17
sylw.: ok, wielkie dzięki
12 lip 16:26