matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż
Thomas Junior III:
Wykaż, że liczba 2
28
jest rozwiązaniem równania 256
4
+ 16
7
− 8
10
= 13x.
12 lut 15:27
Dominik:
256
4
= 2
32
16
7
= 2
28
8
1
0 = 2
30
L = 2
28
(2
4
+ 1 − 2
2
) = 2
28
*13 P = 13*2
28
L = P
12 lut 15:30
Thomas Junior III:
dzienks
12 lut 15:35