funkcje i ich własności
sylw.: dana jest funkcja określona wzorem f(x)=|x+6|−2|x|+|x+3|
x∊(−6;0)
a) zapisz wzór tej funkcji bez użycia symbolu wartości bezwzględnej
b) narysuj wykres tej funkcji
c) podaj zbiór wartości funkcji f
bardzo proszę nie tylko o rozwiązanie ale i wytłumaczenie punktu a
11 lip 21:26
tim : Odpowiedz na pytanie:
Wg wartości bezwglęgnej:
{ x
|x| =
{ − x
Czyż nie?
11 lip 21:29
sylw.: czyli jak to będzie?
11 lip 21:33
Bogdan:

f(x)=|x + 6| − 2|x| + |x + 3|
Dla x ∊ (−
∞, −6): f(x) = −x − 6 + 2x − x − 3 ⇒ f(x) = −9
Dla x ∊ <−6, −3): f(x) = x + 6 + 2x − x − 3 ⇒ f(x) = 2x + 3
Dla x ∊ <−3, 0): f(x) = x + 6 + 2x + x + 3 ⇒ f(x) = 4x + 9
Dla x ∊ <0, +
∞): f(x) = x + 6 − 2x + x + 3 ⇒ f(x) = 9
Odp.: Dla x ∊ (−6, 0):
{2x + 3 dla x ∊ <−6, −3)
f(x) = {
{4x + 9 dla x ∊ <−3, 0)
(powinna być jedna klamra)
11 lip 22:00
Bogdan:

Kolorem czerwonym zaznaczyłem tę część wykresu funkcji f(x), która zawarta jest
w przedziale x ∊ (−6, 0).
Zbiór wartości funkcji dla x ∊ (−6, 0): ZW
f: y ∊ (−9, 9).
To wszystko
11 lip 22:16