Ile wynosi
Thomas Junior III: Jeżeli suma n początkowych wyrazów ciągu (cn) jest określona wzorem Sn = n2 + 3n, to
trzeci wyraz tego ciągu jest równy:
A. 12
B. 312
C. 4
D. 412
12 lut 14:35
Janek191:
n2 + 3
Sn = −−−−−− = n + 3/n
n
więc
a 1 = S1 \ 1 + 3/1 = 4
S2 = a1 + a2 = 2 + 3/2 = 3 1/2 ⇒ a2 = 3 1/2 − 4 = − 1/2
S3 = a1 + a2 + a3 = 3 + 3/3 = 4 ⇒ a3 = 4 − (a1 + a2) =
= 4 − 3 1/2 = 1/2
a3 = 1/2
Odp. A
12 lut 15:04
Janek191:
W I wierszu powinno być : a1 + S1 = 1 + 3/1 = 1 + 3 = 4
12 lut 15:06
Thomas Junior III: dzięki
12 lut 15:09
Janek191:
Coś mi się dzisiaj myli: Ma być a1 = S1 = 1 + 3/1 = 4
12 lut 15:19
Dominik: | | 9 + 3 | | 4 + 3 | | 24 | | 21 | | 1 | |
a3 = S3 − S2 = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | | 2 | |
12 lut 15:23