lokata
VoT: Jak policzyć taki ciąg:
Pan Kowalski wrzuca na lokatę co miesiąc 600zł. Nagromadzone odsetki pozostają na lokacie.
Lokata ma oprocentowanie 4,3% (uwzględnić podatek belki). Ile będzie miał Pan Kowalski na
lokacie po 5 latach?
Policzyłem tylko ze po odjęciu podatku belki oprocentowanie będzie ≈ 3,48%
12 lut 14:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
brak informacji o częstotliwości naliczania odsetek

dokładną wartość bierzesz:
4,3% * 81% = 3,483%
K
5 = K
0(1+ 3,483%)
5 <−−− obliczenia dla przyjętego założenia, że odsetki naliczane na
koniec roku
12 lut 14:37
VoT: sorki nie dopisałem odsetki doliczane co miesiac.
12 lut 14:39
VoT: ale to co napisałes chyba nie jest dobrze, bo nie ma początowego kapitało K0 który wrzucam i
lezy na lokacie tylko dorzucane jest co miesiac 600zł
12 lut 14:40
VoT:
12 lut 14:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3,48% | |
K5 = K0*(1 + 100% + |
| )5*12 |
| | 12 | |
K
0 −−− pierwsza wypłata 600PLN
100% −−− odnosi się do wpłacania co miesiąc po dodatkowe 600PLN
12 −−− ile razy w roku są naliczane odsetki
3,48% −−− oprocentowanie
5*12 −−− ilość naliczanych odsetek
12 lut 15:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest źle oczywiście
12 lut 15:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
1 = 600*q
5*12
a
2 = 600*q
5*12 − 1
.....
a
n = 600*q
5*12 − n
.....
a
5*12 = 600
ciąg geometryczny ... q= 1,03483
S
60 = ....
i liczysz ze wzoru
12 lut 15:16
VoT: wychodzi ponad 911 tysiecy.. coś nie halo
12 lut 17:10