liniowa
Moni: Dane są punkty A (−6,1) B=(−2,3). Znajdz na osi Ox taki punkt P zeby droga z A do B przez
punkt P była najkrótsza.
12 lut 14:16
m: musisz znalezc obojetnie jaki punkt na prostej przechodzacej przez punkty A i B
y=ax+b
podstaw A i B, wylicz wzor funkcji liniowej i wstaw tutaj jezeli jeszcze nie dojdziesz jak to
zrobic
12 lut 14:21
krystek:
12 lut 14:21
Moni: prosta to y=1/2 x + 4 i co teraz? dlaczego obojętnie jaki? przecież to ma znaczenie
12 lut 14:24
Moni: P ma lezec na symetralnej AB?
12 lut 14:24
Bogdan:

Podpowiedź na rysunku
12 lut 14:29
Moni: więc środek to S(−4,2) punkt P będzie przechodzil przez prostą ktora przechodzi przez S i jego
wspolrzedne (x,0) ?
12 lut 14:34
panteon: środek czego? rysunek bogdana dobrze to wyjaśnia ten punkt na dole to odbicie symetryczne A
względem osi Ox zapisz teraz odległości między punktami to dojdziesz do rozwiązania.
12 lut 14:41