funkcje i ich własności
sylw.: wyznacz wartość liczby m, tak aby funkcja f(x)=(m2−7m)x=5m miała miejsce zerowe x=−1
11 lip 21:13
tim : Popraw funkcję....
11 lip 21:17
sylw.: f(x)=(m2−7m)x+5m
sorry
11 lip 21:22
tim : Teraz lepiej:
Aby f(x) spełniało polecenie to:
f(x) = 0
x = −1
Podstaw i spróbuj obliczyć m.
11 lip 21:26
sylw.: hm?
11 lip 21:34
tim : Podstawiam za f(x) 0, a za x = −1
Więc:
0 = −1 * 0(m2 − 7m) + 5m
0 = −1(m2 − 7m) + 5m
0 = −1(m2 − 7m − 5m)
0 = m2 − 12m
0 = m(m − 12)
m = 0 m − 12 = 0
m = 0 m = 12
11 lip 21:36