tautologia
Ig: Udowodnij że : wyrażenie Y jest tautologia, to wyrażenie ¬Y=>(X1 => X2 => ... => Xn ) jest
tautologią też.
Nie mam pojęcia jak zabrać się z to zadania,pomoże ktoś?
12 lut 13:37
Ig: prosze, niech ktos mnie poratuję z tym zadaniem
12 lut 14:02
Ig: 
?
12 lut 14:24
Janek191:
Jeżeli Y jest tautologią, to w( Y ) = 1
zatem
w( ∼ Y ) = 0
Mamy implikację
∼ Y ⇒ ( X1 ⇒ X2 ⇒ ... ⇒ Xn)
Ta implikacja jest prawdziwa niezależnie od tego jaką wartość logiczną
ma jej następnik. ( z def. implikacji ).
w( 0 ⇒ 1) = 1
w( 0 ⇒ 0) = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w( Y ) − wartość logiczna Y
12 lut 15:36