Narysuj wykres funkcji
Blitz: | | |x2−1| | |
Mam problem z narysowaniem funkcji f(x)= |
| |
| | x3−x | |
Zacząłęm robić tak:
| | ⎧ | x2−1≥0 dla (−∞,−1>u<1,∞) | |
| f(x)= | ⎩ | −x2+1<0 dla (−1,1) |
|
| | x2−1 | |
1o{ |
| dla (−∞,−1>u<1,∞) |
| | x3−x | |
f(x)= {
| | x2+1 | |
2o{− |
| dla (−1,1) |
| | x3−x | |
| | x2−1 | | x2−1 | | 1 | |
1o |
| = |
| = |
| |
| | x3−x | | x(x2−1) | | x | |
I potem chciałem narysować te dwie funkcje, dobrze myslałem i robiłem? jak tą drugą
przekształcic zeby mozna było ja narysowac?
12 lut 13:35
12 lut 13:41
Blitz: mam jeszcze do tego zadania podać dla jakich wartości parametru m równanie f(x)=m ma jedno
rozwiazanie
w odpowiedzi jest m=R\{−1,0,1}
ale jak dla mnie to zera nie powinno byc. 1 i −1 tak z powodu dziedziny R\{−1,0,1} ale w 0 nie
ma rozwiazan bo to hiperbola i nie pzecina ona osi? dlaczego jest 0 w odpowiedzi?
12 lut 14:12
krystek: ale każda liczba bez −1,0,1
12 lut 14:18
krystek: Naszkocuj i zobacz
12 lut 14:18
Blitz: aaa no tak, źle mówiłem ale w −1 i 1 jest chyba jedno rozwiazanie.. bo prz 1
o przedział jest
zamknięty a 2
o przedział jest otwarty
12 lut 14:34
12 lut 14:37
Blitz: aa no tak sorki
12 lut 14:40
krystek:
12 lut 14:41
Blitz: dzięki
12 lut 14:42