funkcje i ich własności
sylw.: dana jest funcja f określona wzorem f(x)=(x+1)3−(x−2)3−27.
a) sprowadź wzór tej funkcji do najprostszej postacji
b) oblicz f(2√5)
c) wyznacz maksymalny przedział, w którym wartości tej funkcji są ujemne
11 lip 21:03
sylw.: ?
11 lip 21:26
Bogdan:
(a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
(a − b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
Zastosuj te wzory skróconego mnożenia
11 lip 21:43
sylw.: właśnie wiem, zastosowałam je, ale coś mi źle wychodzi, spróbuje jeszcze raz..
11 lip 21:45
sylw.: wyszło
11 lip 21:53
Bogdan:
Podaj więc wzór f(x)
11 lip 22:17
sylw.: f(x)=9x2−9x−18
12 lip 14:27
tim : sylwiu, dobrze. Ja bym jeszcze 9 przed nawias dał
12 lip 14:35
sylw.: f(x)=9(x2−x−2)
12 lip 15:02