monotniczność
I.: zbadaj monotoniczność funckji f w otoczeniu pkt, x
0 wzdłuż kiernuków a , b
f(x
1,x
2) = 2x
13 + 2x
12x
22 − x
1x
22 + x
1+2
x
0= ( o,3)
T
a=(−3,3)
T
b=(1,−2)
T
| δf | |
| = 6x12 + 4x1x22− x22 + 1
|
| δx1 | |
Proszę o pomoc, nie wiem co dalej zrobić
12 lut 12:54
lui: musisz teraz podstawić x0 (0,3) do gradiendu czyli do tego co wyliczyles napierw pierwsze i po
przecinku drugie traktuje 0 jako x1 i 3 jako x2
i teraz jezeli już wyliczyłeś to podstawiasz do wzoru czyli [(x,y)*(−3,3) ]/pod pierwiastkiewm
−32 +32 = jeśli wyjdzie większe od zera to jest rosnące i potem tak samo podstawiasz
punkt b
12 lut 13:09
I.: dziękuje Ci bardzo za pomoc!
12 lut 13:12
I.: a możesz mi jeszcze napisać jak wyglada ten wzór w całości, bo nie moge go nigdzie znaleźć
(zeby wiedziała jak do innego przykłądu go użyć) ?
12 lut 13:22
A.I: Może ktoś napisać jak wyglada ten wzór, bo nie bardzo go rozumiem co mam wstawic w (x,y)
14 lut 11:45
14 lut 16:02
Iga: Znalzłam taki wzór f(x0, δd) ≤ f(x0) => funkcja malejąca, ale nie wiem jak to mam
wstawić
w pkt xo mi wyszedł wynik (−8,0 )
14 lut 19:02
Iga: BARDZO PROSZE O POMOC
14 lut 19:02