Równania zadania tekstowe
Grander:
le kilogramów 15% wodnego roztworu soli kuchennej znajdowało się w naczyniu, jeżeli po
odparowaniu 4 kg wody otrzymano 25% roztwór tej soli?, Dla uproszczenia obliczeń, przyjmujemy,
że gęstość roztworu jest równa gęstości wody.
11 lip 20:50
tim : Ja.
11 lip 21:21
tim :

Rozwiąże metodą Bogdiniego (Bogdana)

:
X (POCZĄTEK):
razem: X
sól: 0,15X
woda: 0,85X
A (ODPAROWANE)
sól: −−−−−−
woda: 4 kg
B: (KONIEC):
razem: X − 4
sól: 0,25(X − 4)
woda: 0,75(X − 4)
Powstaje nam równanie (WODA)
X − A = B
0,85x − 4 = 0,75(x − 4)
Wystarczy rozwiązać.
11 lip 21:25
Bogdan:

Jeśli moim sposobem, to powinno być tak:
Czysta woda ma 0% stężenia soli.
15*x + 0*4 = 25(x − 4)
15x = 25x − 100
100 = 10x
x = 10
Odp.: W naczyniu znajdowało się 10 kg 15% roztworu soli.
11 lip 21:37
tim : No dobra, na podstawie metody Bogdiniego
11 lip 21:38
AS: Bogdanie!
Równanie powinno wynosić
15/100*x − 0/100*4 = 25/200*(x − 4)
15*x − 0*4 = 25*(x − 4)
Szczególnie ten − przy 0 jest ważny.
W tym przypadku iloczyn jet równy 0 i nie ma wpływu na wynik końcowy
ale gdyby to nie była woda tylko ubytek roztworu np. 2% to miałoby wpływ.
Przecież stan pierwotny jest umniejszany.
12 lip 07:54
AS: Oczywiście chochlik namieszał!
15/100*x − 0/100*4 = 25/100*(x − 4)
12 lip 09:26
Bogdan:
Dzień dobry.
Nie masz Asie co robić o godzinie 8 rano w niedzielę? Ja o tej porze jeszcze śpię względnie
piję kawkę.
Twoja uwaga: "Równanie powinno wynosić 15/100*x − 0/100*4 = 25/100*(x − 4)" nie wnosi
przecież nic nowego i nie zmienia podanego przeze mnie rozwiązania. Można w tym zadaniu
| | 15 | |
wziąć pod uwagę nie 15%, nie |
| , a od razu liczbę 15, pod warunkiem, że we |
| | 100 | |
wszystkich składnikach równania postąpimy podobnie, czyli weźmiemy same liczby procent.
Pełny zapis rozwiązania jest następujący:
15%x + 0%*4 = 25%(x − 4)
| 15 | | 0 | | 25 | |
| x + |
| *4 = |
| (x − 4) /*100 |
| 100 | | 100 | | 100 | |
15x + 0 = 25x − 100
10x = 100
x = 10
Można jednak zapisać rozwiązanie krócej:
15*x + 0*4 = 25(x − 4)
15x = 25x − 100
100 = 10x
x = 10
Jeszcze jedna uwaga dotycząca Twojego zapisu:
Zapis "15/100*x − 0/100*4 = 25/100*(x − 4)" na pewno nie oznacza:
| 15 | | 0 | | 25 | |
| x + |
| *4 = |
| (x − 4), natomiast oznacza: |
| 100 | | 100 | | 100 | |
| 15 | | 0 | | 25 | |
| − |
| = |
| |
| 100x | | 100*4 | | 100*(x − 4) | |
A teraz korzystając z letniej pogody wybieram się na długi spacer.
12 lip 12:11
Michał: dzięki
12 lip 16:26
Grander: A Z TYM ASEM CO TO ZA różnica Bogdan, zrobił to najlepiej
12 lip 17:39