Zadania tekstowe ciąg geometryczny i arytmetyczny
Mala: Potrzebuję pomocy, zadanie łączy w sobie ciąg geometryczny i arytmetyczny.
1. W prostopadłościanie o objętości 8 m
3 krawędzie a,b,c w podanej kolejności tworzą rosnący
ciąg geometryczny (q∊(1,
∞ ) ). Jeśli najkrótsza krawędź zwiększymy dziesięciokrotnie, to
krawędzie b, a',c utworzą ciąg arytmetyczny (a' − krawędź po zmianie). Podaj wymiary
prostopadłościanu.
I mam taki układ :
| ⎧ | a*b*c=8 | |
| ⎨ | b2=a*c |
|
| ⎩ | 20a=c+b | |
Problem w tym że dalej nie wiem jak to ruszyć, bo jeśli podstawię a*q
n to i tak nic mi nie
pomaga
Nienor: Jeżeli b
2=ac, to acb=8 ⇔ b
2*b=8 ⇔ b
3=8 ⇔ b=2
4=ac
20a=c+2
Z:c≠0
80=c
2+2c
c
2+2c−80=0
(c+10)(c−8)=0
c=8, bo nie może być mniejsze od zera.
Spradzam sobie:
Zgadza się.
Nienor: Jeżeli b
2=ac, to acb=8 ⇔ b
2*b=8 ⇔ b
3=8 ⇔ b=2
4=ac
20a=c+2
Z:c≠0
80=c
2+2c
c
2+2c−80=0
(c+10)(c−8)=0
c=8, bo nie może być mniejsze od zera.
Spradzam sobie:
Zgadza się.
Mala: Faktycznie

A tutaj?
Znajdź cztery liczby a
1 , a
2, a
3 , a
4 o których wiadomo że liczby a
1 , a
2 , a
3 tworzą
ciąg arytmetyczny a a
2 , a
3 , a
4 tworzą rosnący ciąg geometryczny oraz