funkcje i ich własności
sylw.: uzupełnij tabelkę wartości funkcji f, wiedząc że funkcja f jest liniowa
f(x) −3 5 −4 −10
11 lip 20:42
tim : Podpowiedź: Na podstawie dwóch podanych punktów ustal wzór funkcji f(x). Potem podstawiaj
kolejne wartości i uzupełnij tabelkę.
11 lip 20:43
Max:
Dokończę tak jak podpowiada Tim.
A( −1,5) B( 2, −4)
| | yB −yA | |
to: y − yB= |
| ( x − xB)
|
| | xB −xA | |
podstaw współrzedne i otrzymasz wzór:
y= −3x +2
więc f( −
83) = −3*(−
83) +2 = ....... policz
11 lip 20:53
sylw.: czyli to będzie tak?:
12 lip 16:36
sylw.: y=−3x+2
(−4;14)
(−1;5)
(2;−4)
(3;−7)
(4;−10)
12 lip 23:42
Max: Ok
13 lip 00:00