obliczyć max i min
zuz.: mam taki problem żeby obliczyć min i max z
2cos
2α+sinα−1
najpierw próbowałam z wzoru
a cosα + b sinα = Rcos(α+β) ale nie udało mi się tego zastosować bo cos jest
2
potem zamieniłam cos na sin, ale też nie można wziąć max, bo to nie jest tak na prawdę funkcja
kwadratowa, nie mogę nic więcej wykombinować, może ktoś pomoże?
11 lut 23:37
123: sin2α + cos2α = 1 znasz?
cos2α = 1 − sin2α
2(1 − sin2α) + sinα − 1
2 − 2sin2α + sinα − 1
−2sin2α + sinα + 1
11 lut 23:41
123: lub jeśli t = sinα
−2t2 + t − 1
11 lut 23:41
123: Jeśli chodzi o wartość największą tej funkcji i wartość najmniejszą to:
1) ponieważ a < 0 to max = wierzchołek paraboli
2) min − nie posiada
11 lut 23:43
zuz.: nie jest to prawda, gdyż tak na prawdę nie jest to funkcja kwadratowa, a w odpowiedziach jest
też min
11 lut 23:44
123: Może chodzi o ekstremum. Jeśli tak wylicz pochodną z tej funkcji apotem licz pochodna w
punktach jak wyjdzie ujemna to min a jak dodatnia to max.
11 lut 23:48
zuz.: dzięki

będę próbować dalej
11 lut 23:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
eee tam pochodna ... taka postać (−2t2 + t − 1) i szukasz tutaj wartości min i maks przy
warunku:
t∊< −1 , 1 >
czyli badasz krance przedziałów + wierzchołek paraboli (jeżeli należy do przedzialu) i zadanie
zrobione bez pochodnej
12 lut 00:12
panteon: dla t = −1 wynik to −4 a to nie możliwe jest, wierzchołek faktycznie jest maxem ale min powinno
być −2
12 lut 00:23
Dominik: f(−1) = −2(−1)2 − 1 + 1 = −2
12 lut 00:24
panteon: racja 123 w postaci z t przepisał z minusem zamiast plusa i to mnie zmyliło
12 lut 00:28