oblicz.
katerina155: oblicz
[2x−8] = 8−2x
[x−5] +3x − 7 dla xe (0,5)
[x+3] = 6
z góry dziękuje .
11 lut 23:32
Bogdan:
a co oznacza nawias kwadratowy?
11 lut 23:33
Łukasz: 2x − 8 = 8 − 2x
2x + 2x = 8 + 8
4x = 26 / 4
x = 4
taki banał? czy jest haczyk z tym nawiasem ze on cos oznacza u Cb

bo nie rozumiem
12 lut 00:23
Bogdan:

Wyrażenie f(x) = [2x − 8] oznacza funkcję entier, część całkowitą.
Natomiast
katerina155 mogła nawiasem kwadratowym oznaczyć wartość bezwzględną
i wtedy: |2x − 8| = 8 − 2x
y = |2x − 8| niebieski wykres,
y = 8 − 2x zielona linia.
Linie pokrywają się w przedziale (−
∞, 4>, rozwiązaniem równania |2x − 8| = 8 − 2x
jest x∊(−
∞, 4>
12 lut 08:44
katerina155: dokładnie tak ten nawiasy kwadratowe w moim wykonaniu to jest oznaczenie wartości bezwzględnej
12 lut 09:12