tekst
Miloo: Gdyby Marta dała Łukaszowi 50 zł, wówczas Łukasz miałby o 60 złotych więcej niż Marta. Gdyby
zaś Łukasz dał Marcie 20 zł, wówczas Marta małaby trzy razy więcej pieniędzy niż Łukasz. Ile
pieniędzy ma każde z nich?
ulożyłem tai układ równań:
x+10 = y+50
x+20 = 3(y−20)
x− pieniądze Marty na początku
y − pieniądze Łukasza na początku
wychodzi mi y=30
x=70
ale potem nie zgadza mi się w sprawdzeniu czy rzeczywiście Marta ma te 3 razy więcej niż
Łukasz... jakaś podpowiedź, wskazówka, poprawa?
11 lut 23:13
panteon: układ jest dobry, tylko źle rozwiązany
11 lut 23:22