funkcje i ich własności
sylw.: wyznacz miejsca zerowe funkcji określonej wzorem
x
2−1 dla x∊(−3:1)
f(x)= x+1 dla x∊ <1:2>
11 lip 20:20
Max:
x2 −1 =0 ∊ x∊(−3,1)
(x−1)(x+1)=0 <=> x= 1 lub x= −1 dla x∊(−3,1)
odp: x= −1 bo x = 1 ... nie nalezy do danego przedziału
podobnie policz pozostałe miejsca zerowe ( mają należeć do danego przedziału.
11 lip 20:32
sylw.: czyli:
x+1=0 x∊<1;2>
x=−1
hm?
11 lip 21:11
Max:
zatem x= −1 nie należy do tego przedziału .....
czyli nie ma miejsca zerowego w tym przedziale
11 lip 21:40
sylw.: no dokładnie
11 lip 21:43
Max:
11 lip 21:48
Roza 33: dzięki eto
20 lip 19:57