matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Symbol Newtona
Bajka:
Proszę o sprawdzenie zadania: Doprowadź do najprostszej postaci:
3n+2
3n−1
3n+2
3n
3n+3
3n+1
+
+
3n+3
3n
3n+3
3n+1
+
3n+2
3n−1
3n+2
3n
+
=
+1=
3n+3
3n
3n+3
3n+1
+
3n+3
3n
(3n+1)(3n+2)(3n+3)
1*2*3
+1=
*
+1
3n+4
3n+1
1*2*3
(3n+2)(3n+3)(3n+4)
Odpowiedź powinna być: 1, a mi coś nie wychodzi.
11 lut 22:49
Bajka:
Czy mógłby ktoś to sprawdzić
?
11 lut 23:00
Bogdan:
A jak wyznaczyłeś liczbę 1?
n
k
n
n−k
Można skorzystać z zależności:
=
3n + 2
3n − 1
3n + 2
3
=
3n + 2
3n
3n + 2
2
=
3n + 3
3n + 1
3n + 3
2
=
itd, rachunki nieco się uproszczą, wynikiem jest 1.
11 lut 23:19