Rozwiąż 2
parzon: Dwa kąty trójkąta mają miarę 30 i 45, a promień okręgu opisanego na nim jest równy 2√2.
Oblicz obwód tego trójkąta.
11 lut 22:37
Aga1.: Jaką miarę ma trzeci kąt?
11 lut 22:40
Bogdan:

Z twierdzenia sinusów:
a = 2Rsinα, b = 2Rsinβ, c = 2Rsin(α + β)
γ = 180
o − (α + β)
11 lut 22:40
parzon: Nie wiem tylko jak sobie poradzić z bokiem c i sin105
11 lut 22:44
Aga1.: sin1050=sin(600+450)=
11 lut 22:46
parzon: czyli sin45?
11 lut 22:55
Bogdan:
sinγ = sin[180o − (α + β)] = sin(α +β) = sinα cosβ + sinβ cosα
11 lut 22:59