równania różniczkowe
dulcan: Jak rozwiązać równanie różniczkowe II rzędu ze zmienną niezależną t:
y''−y=−t
11 lut 22:13
Trivial:
Rozwiązujesz równanie jednorodne y'' − y = 0 (metoda z λ−mi), a potem szukasz jakiegokolwiek
rozwiązania szczególnego równania niejednorodnego y'' − y = −t, które leży w przestrzeni
rozwiązań jednorodnych (np. metodą przewidywań − wielomian stopnia pierwszego).
11 lut 22:24
Trivial: miało być
nie leży
11 lut 22:24
dulcan: y''+y=0
y(x)=c
1*y
1(x)+c
2*y
2(x)
y=e
rx
y'=re
rx
y''=r
2er
x
y''+y=0
r
2e
rx+e
rx=0
e
rx(r
2+1)=0
r=j lub r=−j
y
1(x)= e
αx*cos(βx)=cosx
y
2(x)= e
αx*sin(βx)=sinx
y(x)=c
1*cosx+c
2*sinx
i dalej nie wiem co z tym t

11 lut 22:49
Trivial:
Tam jest − przy y. Pierwiastki wychodzą −1,1. Trzeba poprawić.
Rozwiązałeś równanie jednorodne (nazwijmy je yj). Pozostało znaleźć rozwiązanie szczególne,
które spełnia równanie ys''−ys = −t. Przewidujesz rozwiązanie ys = At+B, podstawiasz,
wyliczasz współczynniki.
Rozwiązaniem ogólnym jest y = ys + yj
11 lut 22:53
dulcan: Nie wiem czy dobrze

r=1 lub r=−1
y
1=e
x
y
2=e
−x
y(x)=c
1e
x−c
2e
−x, gdzie c
1,c
2∊R
y''−y=−t
q
1(x)=−t
y
1(x)=At+B
(y
1(x))'=A
(y
1(x))''=0
At+B=−t⇒A=1, B=0
y
1(x)=1*(−t)=−t
y(x)=c
1e
x−c
2e
−x−t
12 lut 20:52
Trivial: Dobrze, tylko wszędzie tam gdzie masz x powinno być t.
12 lut 21:08
dulcan: ooo super dzięki
12 lut 21:13
dulcan: teraz mam problem bo miałem obliczyć metodą klasyczna i operatorową układ równań
x'−y=−t−1
y'=t+x, przy warunkach x(0+)=1, y(0+)
zaczne od metody klasycznej Z drugiego równania wyliczam x=y'−t, później różniczkuję i
wychodzi mi
x'=y''−1, a następnie podstawiam do I równania y''−1−y=−t−1 ⇒ y''−y=−t. Doszedłem do momentu
rozwiązania równania y"−y=−t I mam pytanie jak wyliczyć x
12 lut 21:29
dulcan: czy możliwe ze x=1−t
12 lut 21:34
Trivial: Niemożliwe.
Równanie y''−y = −t miałeś rozwiązane już wcześniej. Rozwiązaniem jest
y(t) = −t + c
1e
−t + c
2e
t
Teraz, z równania y' = t + x mamy x = −t + y' czyli
x(t) = −t + (−t + c
1e
−t + c
2e
t)' = −t − 1 − c
1e
−t + c
2e
t
Zapisane kolumnowo:
Dla t = 0 mamy:
| | | | | | | | | |
| = | + c1* | + c2* | ← trzeba podstawić x(0), y(0) i rozwiązać. |
| | | | | |
12 lut 22:13
dulcan: a inaczej można zapisać niz kolumnowo, bo za bardzo nie wiem o co chodzi
12 lut 22:17
Trivial:
Takie równanie czyta się wierszami. Bierzesz pierwszy wiersz każdego wektora i to jest jedno
równanie. Bierzesz drugi wiersz i to jest drugie równanie. A zapisane inaczej niż kolumnowo
było wcześniej: x(t) = ..., y(t) = ... Podstawiasz t = 0 i wyliczasz stałe c1,c2.
12 lut 22:21
dulcan: dzięki wielkie
12 lut 22:31