matematykaszkolna.pl
równania różniczkowe dulcan: Jak rozwiązać równanie różniczkowe II rzędu ze zmienną niezależną t: y''−y=−t
11 lut 22:13
Trivial: Rozwiązujesz równanie jednorodne y'' − y = 0 (metoda z λ−mi), a potem szukasz jakiegokolwiek rozwiązania szczególnego równania niejednorodnego y'' − y = −t, które leży w przestrzeni rozwiązań jednorodnych (np. metodą przewidywań − wielomian stopnia pierwszego).
11 lut 22:24
Trivial: miało być nie leży emotka
11 lut 22:24
dulcan: y''+y=0 y(x)=c1*y1(x)+c2*y2(x) y=erx y'=rerx y''=r2erx y''+y=0 r2erx+erx=0 erx(r2+1)=0 r=j lub r=−j y1(x)= eαx*cos(βx)=cosx y2(x)= eαx*sin(βx)=sinx y(x)=c1*cosx+c2*sinx i dalej nie wiem co z tym t
11 lut 22:49
Trivial: Tam jest − przy y. Pierwiastki wychodzą −1,1. Trzeba poprawić. Rozwiązałeś równanie jednorodne (nazwijmy je yj). Pozostało znaleźć rozwiązanie szczególne, które spełnia równanie ys''−ys = −t. Przewidujesz rozwiązanie ys = At+B, podstawiasz, wyliczasz współczynniki. Rozwiązaniem ogólnym jest y = ys + yj
11 lut 22:53
dulcan: Nie wiem czy dobrze r=1 lub r=−1 y1=ex y2=e−x y(x)=c1ex−c2e−x, gdzie c1,c2∊R y''−y=−t q1(x)=−t y1(x)=At+B (y1(x))'=A (y1(x))''=0 At+B=−t⇒A=1, B=0 y1(x)=1*(−t)=−t y(x)=c1ex−c2e−x−t
12 lut 20:52
Trivial: Dobrze, tylko wszędzie tam gdzie masz x powinno być t.
12 lut 21:08
dulcan: ooo super dzięki
12 lut 21:13
dulcan: teraz mam problem bo miałem obliczyć metodą klasyczna i operatorową układ równań x'−y=−t−1 y'=t+x, przy warunkach x(0+)=1, y(0+) zaczne od metody klasycznej Z drugiego równania wyliczam x=y'−t, później różniczkuję i wychodzi mi x'=y''−1, a następnie podstawiam do I równania y''−1−y=−t−1 ⇒ y''−y=−t. Doszedłem do momentu rozwiązania równania y"−y=−t I mam pytanie jak wyliczyć x
12 lut 21:29
dulcan: czy możliwe ze x=1−t
12 lut 21:34
Trivial: Niemożliwe. Równanie y''−y = −t miałeś rozwiązane już wcześniej. Rozwiązaniem jest y(t) = −t + c1e−t + c2et Teraz, z równania y' = t + x mamy x = −t + y' czyli x(t) = −t + (−t + c1e−t + c2et)' = −t − 1 − c1e−t + c2et Zapisane kolumnowo:

nawias
x
nawias
nawias
y
nawias

nawias
−1
nawias
nawias
−1
nawias

nawias
−1
nawias
nawias
0
nawias

nawias
−1
nawias
nawias
1
nawias

nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

=
t +
+ c1*
e−t + c2*
et.

Dla t = 0 mamy:

nawias
x(0)
nawias
nawias
y(0)
nawias

nawias
−1
nawias
nawias
0
nawias

nawias
−1
nawias
nawias
1
nawias

nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

=
+ c1*
+ c2*
← trzeba podstawić x(0), y(0) i rozwiązać.

12 lut 22:13
dulcan: a inaczej można zapisać niz kolumnowo, bo za bardzo nie wiem o co chodzi
12 lut 22:17
Trivial: Takie równanie czyta się wierszami. Bierzesz pierwszy wiersz każdego wektora i to jest jedno równanie. Bierzesz drugi wiersz i to jest drugie równanie. A zapisane inaczej niż kolumnowo było wcześniej: x(t) = ..., y(t) = ... Podstawiasz t = 0 i wyliczasz stałe c1,c2.
12 lut 22:21
dulcan: dzięki wielkie
12 lut 22:31