funkcje i ich własności
sylw.: funkcja f przyporządkowuje liczbom naturalnym n dodatnim mniejszym od 9 wartość bezwzględną
liczby n−6.
a) sporządź tabelkę wartości funkcji
b) narysuj wykres funkcji
c) podaj miejsca zerowe funkcji
11 lip 20:15
tim : f(x) = |x − 6|, dla n ∊ {1,2,3,4,5,6,7,8}
Tabelka (dokończ sama)
x | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | 8 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|x − 6| | 5 | 4 | 3 | 2 | ... | 2 |
Wykres. Zaznaczasz punkty. Wykres f(x) będzie składał się z 8 punktów (UWAGA! Nie łączysz
ich)!.
Miejsce zerowe:
f(x) = |x − 6| = 0 ⇔ x − 6 = 0 x = 6
Funkcja przyjmuje wartość 0 dla x = 6.
11 lip 20:41
Max: OK

Należy zapisać za pomocą "n"
f(n) = In−6I ∊ n={1,2,3,4,5,6,7,8,}
11 lip 20:44
tim : A jeżeli napiszę x = n?

, oraz f(x) = f(n)

, albo w zadaniu zamiast n przyjęliśmy x ?
11 lip 20:45