pochodna
Justyna: Policz pochodną f(x) = x2 − 6x + 5 + 3ln (x−1)
11 lut 21:57
Justyna:
11 lut 22:08
11 lut 22:10
11 lut 22:17
huehuehue: spiesz sie powoli

musze sobie gdzies to zapisac
11 lut 22:19
Justyna: po sprowadzeniu do wspólnego mianownika wychodzi mi cos takiego
| | 2x2 − 8x + 9 | |
f ' (x) = |
| i chciałabym policzyć monotoniczność, więc przyrwównuje |
| | (x−1) | |
licznik do 0. Tylko, ze mi wychodzi ujemna delta... co w takim przypadku ?
f'(x) = 0 ⇔ 2x
2 − 8x + 9 = 0
i teraz pytanie jakie są pierwiastki delty ? żeby to bardziej rozpisać. Proszę was o pomoc
11 lut 22:29
Trivial:
Tu nie ma co rozpisywać
Δ < 0 → wykres 2x2 − 8x + 9 nie przecina osi Ox
dodatkowo ramiona paraboli skierowane do góry → 2x2−8x+9 > 0 ∀x∊R
Zatem f'(x) > 0 ∀x∊(1,+∞) czyli ...
11 lut 22:36