udowodnij że 5 jest dzielnikiem wyrażenia:
janek: Bardzo proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadania
udowodnij że 5 jest dzielnikiem wyrażenia:
318 + 617
11 lut 21:55
Mila: I sposób
cyfra jedności liczby 617 to 6
318=(34)4*32
34=81
(34)4 −cyfra jedności 1
1*9=9
........9+.........6=..............5
5 cyfra jedności , zatem liczba podzielna przez 5
II sposób
318+217*317=317*(3+217)
217 zbadaj, że cyfra jedności to 2, dokończ sam.
11 lut 22:09
janek: dziękuję bardzo za rozwiazanie.Jeżeli to możliwe prosiłbym o dokończenie drugiego sposobu
rozwiązania
11 lut 22:37
janek:
11 lut 22:37
Mila: 24=16
(24)4 − ostatnia cyfra to 6
217=(24)4*2 − ostatnia cyfra liczby to 2 (6*2=12)
317*(3+217)=317*(3+......2)=317*(...5) iloczyn liczby naturalnej i liczby z cyfrą
jedności 5 jest podzielny przez 5.
11 lut 22:52