Wielomiany
Kipic: Dla jakich wartosci parametrow p i q liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem równania :
x
3+px
2+ qx+4= 0

?
(dobrze przepisane)
prosze o jakies wskazowki jak to zadanko zrobic ?
11 lut 21:49
zombi: Jeśli znasz pochodne to W(2)=0 i W'(2)=0, ale zapewne nie, to najprościej podzielić nasz
wielomian przez dwumian (x−2) otrzymamy jakąś resztę, która musi wynieść 0, następnie jeszcze
raz dzielimy to co uzyskaliśmy przez (x−2) i kolejną resztę do 0 przyrównujemy
11 lut 21:56
Eta:
p=−3 q=0
11 lut 21:57
Mila: Skorzystaj z wzorów Vieta dla wielomianu 3 stopnia.
11 lut 21:58
Eta:
Można też tak:
(x−2)2(x−k)=0 k −−− trzeci pierwiastek
(x2−4x+4)(x−k)=0 ⇒ 4*(−k)=4 ⇒ k= x3=−1
(x2−4x+4)(x+1)=0
.wymnóż .............. i odczytaj p=.... q=....
11 lut 21:59