Równanie, ile rozwiązań
Kinga: Równanie x2 − 9
−−−−−−−−−−− = 0
x + 3
a) nie ma rozwiazan
b) ma dokladnie jedno rozwiazanie
c) ma dokladnie dwa rozwiazania
d) ma dokladnie trzy rozwiazania
11 lut 20:53
krystek: Odp b)
11 lut 20:54
Dominik: nie myslalas moze zeby policzyc x?
11 lut 20:54
Mateusz:
dziedzina
licznik=0 a więc.....
11 lut 20:55
krystek: x2−9=0 i x+3≠0
11 lut 20:55
Kinga: Czyli tylko policzyc x? Prosze wybaczyc, jestem slaba z matmy xd
11 lut 20:55
Mateusz: tak i zobaczyc czy rozwiązania nalezą do dziedziny jesli ktores nie nalezy to odrzucamy i
wybierasz pasującą odpowiedz
11 lut 20:57
krystek: (x+3)(x−3)=0 i x≠−3
(x=−3 lubx=3) i x≠−3
Odp x=3
11 lut 21:01