Wielomian
Kipic: Dla jakich wartosci parametru p wielomian w(x) = x3 + x2(p+x) + 4px ma dokladnie 1
pierwiastek
prosze o pomoc bo niemam pojecia jakie zalozenia trzeba wykonac .
11 lut 20:52
jikA:
Jakieś pomysły są?
11 lut 20:54
Dominik: a tam na pewno jest (p + x)?
11 lut 20:55
Mila: x=0 jest pierwiastkiem.
Wyłącz x przed nawias, w nawiasie otrzymasz wielomian 2 stopnia, no to kiedy nie ma on miejsc
zerowych?
11 lut 20:56
Kipic : Dominik ja pierdziele ale ty masz oko PELNY SZACUN , pomylilem sie tam jest (p+3 ) przepraszam
za pomylke.
11 lut 20:57
Eta:
x(x
2+x
2+px+4p) =0 ⇒x=0 to dla drugiego nawiasu Δ<0
i po bólu
11 lut 20:57
Kipic : czyli jedno z zalozen jesli bylaby to funkcja kwadratowa to Δ>0 ale ja za bardzo na
wielomianach jeszcze nie znam co sie stosuje dopieor sie ucze
11 lut 20:58
Kipic : a no tak rzeczywiscie tutaj mozna wyiagnac przed nawias teraz wszytsko jasne

dziekuje za
pomoc
11 lut 21:01
Kipic : a mam jedno pytanie dlaczego Δ<0 przeciez gdy ma byc jeden pierwiastek to Δ≥0


?
11 lut 21:06
krystek: Masz już jeden pierwiastek x=0 i wiecej nie ma być więc Δmusi być ujemna dla drugiego
czynnika.(nawiasu)
11 lut 21:08
Kipic : a takie jajca dziekuje
11 lut 21:13
Eta:
11 lut 21:32