funkcje i ich własności
sylw.: Dana jest funkcja f(x)= |(1−x)2−5|.
a) oblicz f(√3−4) i przedstaw tę wartość w postaci a=b√3, gdzie a i b są liczbami
wymiernymi
b) oblicz x, jeśli wiadomo, że f(x)=4
11 lip 20:11
Max:
Witam

f(
√3 −4)= I ( 1 −
√3+4)
2 −5I = I(5 −
√3)
2 −5I = I25 −10
√3+3 −5I
= I 23 − 10
√3I= 23 −
√3 bo 23 −10
√3>0
b) I(1 −x)
2 −5I= 4 to: (1−x)
2 −5= 4 lub (1 −x)
2 −5= −4
(1 −x)
2= 9 lub (1 −x)
2= 1
1−x= 3 lub 1−x = −3 lub 1 −x= 1 lub 1−x= −1
dalej już dokończysz ....
11 lip 20:27
sylw.: dzięki
11 lip 20:29