Wyznaczyc funkcję
Justyna : Hej

Niech h(x) = x − 1 ; g(x) = lnx
Wyznacz funkcję: f(x) = [h(x)]
2 − 4h(x) = 3g(h(x))
Mam problem z wyznaczeniem tej funkcji f(x)
Prosiłabym o pomoć. Dziękuję
11 lut 20:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
a z czym konkretnie masz problem

pokaż co robisz
11 lut 20:45
Justyna : f(x) = [x − 1]2 − 4x − 1 + 3lnx ( x−1)
Tutaj nie wiem za bardzo jak zrobić ostatnie mnożenie i czy [ x−1 ]2 mam zrobić normalnie ze
wzoru skróconego mnożenia, cy to ma być jakoś inaczej ?
11 lut 20:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
jakie mnożenie
tam nie ma g(x)*f(x) tylko g( f(x) ) <−−− zlożenie funkcji
tak normalnie ze wzoru skroconego mnożenia
11 lut 20:50
Justyna : to ma byc tak ?
f (x) = x2 − 6x + 3 lnx (x−1) nie wiem jak zrobić mnożenie logarytmu..
11 lut 20:50
Justyna : Aha, czyli jak to się robi ?
11 lut 20:51
Patryk: −4(x−1) nawias
11 lut 21:01
Justyna : Tak wygląda końcowa wersja ?
f (x) = x
2 − 10x + 4
11 lut 21:11