trygonometria
lui: Mam pyt. jak się określa dziedzinę w f−cjach trygonometrycznych i jest tg2α to rozbijam na
sin2αcos2α i wtedy dziedzinę określam jako cos2α≠0 czyli x≠π2+kπ i
x≠−π2+kπ czy wystarczy samo x≠π2+kπ ?
11 lut 20:37
krystek: jedno wystarczy ,drugie otrzymasz gdy k=−1
11 lut 20:39
lui: jakie k=−1 ? nie obliczam nic po k
11 lut 20:40
krystek: | | π | |
Nie rozumiemy się . Wystarczy podać x≠ |
| +kπ |
| | 2 | |
| | −π | |
ponieważ x≠ |
| otrzymasz gdy podstawisz za k=−1 |
| | 2 | |
11 lut 20:45
lui: no tak, dzięki za pomoc
11 lut 20:47
krystek: ok. Ważne ,że rozumiesz.
11 lut 20:49