matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
asiuchna:
proszę o wytłumaczenie −|x−7| = x −7
11 lut 20:24
pigor:
... np. tak :z definicji wartości bezwzględnej |x|= −x ⇔ x≤ 0, więc tu to właśnie masz, bo
−|x−7|= x−7
/*(−1) ⇔ |x−7|= −(x−7) ⇔ x−7≤ 0 ⇔
x≤ 7
⇔
x∊(−
∞
;7>
.
11 lut 20:31