relacje
renta: niech X={f:N→R}. niech R⊂XxX bedzie relacją dana wzorem: f R g wtedy i tylko wtedy gdy istnieje
k∊N (zależne od f oraz g) takie, że f(n) = g(n) dla 0≤n≤k. WYkaza ze R jest relacja
równoważności. prosze o pomoc
11 lut 20:21
Amaz:
Miałem to dawno temu, ale może uda mi się to poprawnie rozwiązać.
1o
Sprawdzamy zwrotność. Czyli fRf.
f(n) = f(n), OK
2o
Sprawdzamy symetryczność, czyli fRg ⇒ gRf
f(n) = g(n) ⇒ g(n) = f(n), OK
3o
Przechodniość. (fRg i gRh) ⇒ fRh
f(n) = g(n) i g(n) = h(n) ⇒ f(n) = h(n), OK
Relacja jest relacją równoważności.
11 lut 20:32
Amaz:
Aha, nie daję gwarancji na to rozwiązanie.
11 lut 20:33