Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f
ollson: f(x)=x2−4x−2
11 lut 19:55
ICSP: f(x) = x2 − 4x + 4 − 4 − 2 = (x−2)2 − 6
W(2;−6)
11 lut 19:56
aaa: f(x)=−3(x+2)2+8
16 wrz 17:08
Kejt: to postać kanoniczna −> prościej być nie może, po prostu odczytujesz:
f(x)=a(x−p)2+q
gdzie współrzędne wierzchołka to (p;q)
pamiętaj tylko o znakach
16 wrz 17:10
aaa: f(x)=x2−x
16 wrz 17:12
Kejt:
1. Policz miejsca zerowe
2. Zastosuj wzór na współrzędną x wierzchołka( czyli "p"):
3. Policz f(p)
i tyle ( f(p)=y
w )
16 wrz 17:17