Symbol Newtona
Bajka: Doprowadź do najprostszej postaci, podaj założenia
Bardzo proszę o rozpisanie krok po kroku, bo nie bardzo wiem od czego zacząć.
11 lut 19:50
Tad:
| (n+2)! | | 2!(n−1)! | | n+2 | |
| * |
| = |
|
|
| 3!(n−1)! | | (n+1)! | | 3 | |
... a założenia (pamiętaj cho ... nie dziel przez zero)
11 lut 19:59
AltXOR: a)
Założenia to:
Czyli:
1) Dla licznika:
0 ≤ 3 ≤ n+2
n+2 ≥ 3 ⇒ n ≥ 1
2) Dla mianownika:
0 ≤ 2 ≤ n+1
n+1 ≥ 2 ⇒ n ≥ 1
Część wspólna rozwiązań to:
n ≥ 1 ⇒ n ∊ <1,
∞)
Teraz rozpisuje korzystając z definicji symbolu:
| | (n+2)(n+1)! | | 2!(n−1)! | |
= |
| * |
| = |
| | 3*2!(n−1)! | | (n+1)! | |
Drugi zrób podobnie.
11 lut 20:02
AltXOR: Aha i jeszcze zapomniałem założyć, że:
n(n+1) ≠ 0
n ≠ 0 ∧ n ≠ −1
Zatem:
n ≠ 0 ∧ n ≠ −1 ∧ n ≥ 1
Co daje to samo, czyli n ∊ <1,
∞)
11 lut 20:07
Bajka: Dzięki za pomoc, ale czy mogę prosić o rozpisanie jeszcze drugiego przykładu. Nie bardzo wiem o
co chodzi, bo nie było mnie na lekcji.
11 lut 20:13
pigor: | | a+b | | b | | | | | |
... , otóż tu skorzystam z |
| = 1+ |
| i zależności | = | , wtedy twoje |
| | a | | a | | | |
| | 2n+1 | | 1 | | n+1 | |
= 1 + |
| = 1+ |
| = |
| . ...  |
| | | | n | | n | |
11 lut 20:56
Bajka: Pigor jesteś wielki, dzięki.
11 lut 22:14
tyu: dlaczego tutaj w zadaniu, które rozwiązał
pigor, należy korzystać
| | | | n! | |
a nie z zasady | = |
| |
| | | k!(n−k)! | |
13 kwi 18:28
razor:
poczytaj troche teorii o symbolu Newtona
13 kwi 18:30
tyu: ale robiłem ten przykład to mi wyszedł inny wynik przy zastosowaniu
| n! | |
| , więc pomyślałem, że wynik jest zły, bo zły wzór zastosowałem. |
| k!(n−k)! | |
13 kwi 18:34