Już coraz bliżej:
Prosta jest styczna do hiperboli (A
*) wtedy gdy ma z hiperbola tylko jeden podwójny punkt
wspólny
Równanie stycznej do podanej hiperboli w punkcie (x
0,y
0) ma postać
Aby to sprawdzić obliczamy z równania (B
*) y
Wstawiamy do równania hiperboli
| x2 | | b2 | | x0x | |
| − |
| ( |
| −1)2=1 |
| a2 | | y02 | | a2 | |
więc
b
2x
2−2b
2x
0x=a
2(b
2+y
02)=0
Obliczamy wyróznik
Δ=4b
4x
02−4a
2b
2(b
2+y
02)=4b
2(b
2x
02−a
2y
02−a
2b
2)
Poniewaz punkt (x
0y
0) spełnia równianie hiperboli więc Δ=0
Wykazaliśmy ze równanie (B
*) jest równaniem stycznej do hiperboli (A
*)