geom. analit.
Kub@: Może mi ktoś pomóc..

Mam taki trapez równoramienny ABCD, gdzie A(−4;3) B(12;−5) C(10;1) D(2,5), |AD|=|BC| i muszę
wyznaczyć środek okręgu opisanego na tym trapezie..jak to zrobić?
pigor: ... np. tak : niech
szukany środek okręgu
S=(x,y) ? , to np. punkt przecięcia się symetralnych
dwóch
kolejnych boków trapezu lub przekątnej i boku (zarazem środek okręgu
opisanego na jednym z 4−ech trójkątów o bokach − przekątna i 2 boki trapezu), a
więc np. znajdę symetralne
sAD i sDC boków AD i DC , mianowicie :
środek S
AD=(
12(2−4),
12(5+3))=(−1,4) i AD
→=[2+4, 5−3]=[6,2]=2[3,1] ⇒
⇒
sAD: 3x+y+C=0 i −3+4+C=0 ⇒ C=−1 i
sAD: 3x+y−1=0, analogicznie
środek S
DC=(
12(2+10),
12(5+1))=(6,3) i DC
→=[10−2, 1−5]=[8,−4]=4[2,−1] ⇒
⇒
sDC 2x−y+C=0 i 12−3+C=0 ⇒ C=−9 i
sDC: 2x−y−9=0, zatem np.
dodając stronami znalezione równania symetralnych mamy:
5x−10=0 i y=1−3x ⇔
x=2 i
y=−5 , czyli
S=(2,−5) − szukany środek okręgu.